Dorsz w warzywach to danie nie tylko na święta i imprezy. Sprawdza się wyśmienicie na piątkowe, bezmięsne kolacje czy śniadania. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że dawno na blogu nie było rybki. Trzeba było to naprawić, więc dzisiaj zapraszam na pysznego dorsza w warzywach. Danie swego czasu bardzo popularne na imprezach ale ja lubię je przygotować ot tak bez szczególnej okazji. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy składniki się „przegryzą”.
DORSZ W WARZYWACH
1 kg dorsza
olej do smażenia
CIASTO
1 szkl mąki
1 jajko
0,5 szkl wody
ZALEWA
2 szkl wody
0,5 szkl oleju
słoiczek koncentratu
4 łyżki keczupu
3 łyżki octu
2 łyżki cukru
sól do smaku
WARZYWA
6 dużych cebul
1 słoik korniszonów
1 słoik papryki marynowanej
Z mąki, jajka i wody przygotować ciasto. Rybę oprószyć ulubionymi przyprawami ( sól, pieprz cytrynowy ), obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w pół talarki, ogórki w plasterki, a paprykę w paski. Cebulę podsmażyć do zeszklenia, dodać ogórki i paprykę i chwilkę razem podsmażyć. Wszystkie składniki zalewy zagotować.
W naczyniu ułożyć dorsza, przełożyć go warzywami i zalać gorącą zalewą. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w lodówce.