Dżem z cukinii to mój sposób na jej nadmiar. Dzisiaj zapraszam na pyszny cytrynowy dżem z cukinii. Przygotowanie zajęło mi niewiele czasu, a efekt zaskoczył najbardziej mojego starszego syna. Bardzo mu smakował i mi zresztą również. Przepis otrzymałam od kochanej Amber i w niewielkim stopniu go zmodyfikowałam – dałam różne galaretki, bo akurat takie miałam w domu . Zresztą do przygotowania tego dżemu możecie użyć dowolnej, ulubionej galaretki. Ja chciałam nadać mu kwaskowatą nutę. Wart przygotowania. Polecam 🙂
DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ
2,5 kg obranej cukinii bez pestek
0,5 kg cukru
2 galaretki cytrynowe ( dałam cytrynową i agrestową )
sok i skórka otarta z 1 cytryny
Cukinię zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy płyn odparuje dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Mieszać i gotować jeszcze ok. 30 min. Można zmiksować jeżeli chcemy otrzymać gładki dżem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Dżem można dodatkowo pasteryzować, ja jednak tego nie robię, bo bez tego nakrętki pięknie zaciągnęły. Po otwarciu trzymać w lodówce.