Lubicie śniadania na słodko? ja bardzo i zazwyczaj robię takie w weekendy, kiedy mam nieco więcej czasu. Dzisiejsza propozycja to placuszki z ricotty, które można zrobić w każdy dzień tygodnia, bo są błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i usmażyć. Placuszki mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Takie śniadanie w towarzystwie cudownie kwaskowatego i prozdrowotnego dżemu od razu daje nam moc pozytywnej energii. Takiej, że Łooo!
PLACKI Z RICOTTY
500 g sera ricotta
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
3/4 szkl mąki tortowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem Łowicz 100 % z owoców Rokitnik
olej do smażenia – u mnie kokosowy
mąka do panierowania placków
W miseczce wymieszać ricottę, oba cukry, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą formować niewielkie placuszki i obtaczać je w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z lubionym dżemem, cukrem pudrem.