Ciasto z rabarbarem i migdałami z dodatkiem jogurtu naturalnego należy do ciast, które zawsze znajdą swoich zwolenników. Miękkie, wilgotne i słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącymi płatkami migdałowymi jest moim faworytem wśród ciast tego typu. Przygotowanie tego ciacha zajmuje kilka minut i nie jest skomplikowane. Pamiętać należy jednak o tym, że takie ciasta podobnie jak babki lubią żeby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę pokojową.
Bardzo lubię rabarbar w wypiekach i polecam Wam również szybkie ciasto rabarbarowe , przepyszne kruche ciasteczka z rabarbarem i kokosem, albo tradycyjną rabarbarkę z budyniem.
Ciasto z rabarbarem i migdałami
/tortownica o średnicy 25 cm
/wg Floating Kitchen
1,5 szkl mąki
2 jajka
1 szkl cukru
225 g miękkiego masła
1 szkl jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
rabarbar
1 łyżka cukru do posypania
0,5 szkl płatków migdałowych
cukier puder
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijać pojedyńczo jajka. Następnie dodać jogurt naturalny oraz skórkę pomarańczową. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól. Dodawać partiami do masy maślanej i miksować do połączenia się składników.
Rabarbar umyć, jeżeli jest zdrewniały to obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć połowę porcji ciasta. Poukładać rabarbar i wyłożyć resztę ciasta. Na wierzchu poukładać kolejną porcję rabarbaru. Posypać całość płatkami migdałowymi i łyżką cukru.
Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45-50 minut do efektu „suchego patyczka”. Gorące ciasto przełożyć na kratkę, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.