Domowa przyprawa do piernika zrobiona, a to oznaka tego, że nastał grudzień i czas zacząć wypiekanie aromatycznych pierniczków. Bardzo lubię sama komponować mieszankę ulubionych przypraw. Moja przyprawa do pierników nie zawiera mąki ani cukru. Zawsze ucieram w moździerzu lub mielę w młynku do kawy każdą przyprawę osobno. Jeżeli nie macie chęci i chcecie przyśpieszyć przygotowanie takiej doowej mieszanki to możecie użyć zmielonych przypraw z torebki. Zwróćcie jednak uwagę na jakość wybieranych produktów, gdyż często w składzie znajduje się cukier (nacięłam się na cynamon) lub mąka, a to produkty nam nie potrzebne. Przyprawa do piernika jest wykorzystywana do wielu świątecznych wypieków takich jak pierniczki czy też piernik staropolski. Zachęcam do sporządzenia własnej mieszanki-domowa aromaterapia gwarantowana.
Domowa przyprawa do piernika
50 g kory cynamonu
15 g ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatołowej
10 g ziela angielskiego
10 g pieprzu czarnego
10 g goździków
20 g suszonego imbiru
5 g gwiazdek anyżu
Przyprawy, oprócz gałki muszkatołowej po kolei utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do mielenia kawy. Nie polecam użycia blendera, szczególnie do goździków, które potarfią zniszczyć misę. Osobiście dodatkowo każdą z przypraw przesiewam przez gęste sitko. Wsypać do słoiczka i dobrze wymieszać ze sobą. Zakręcić szczelnie i dodawać do wypieków.