Domowe eklerki z bitą śmietaną i truskawkami zamarzyłam sobie ostatnio do kawy. To pyszne, lekkie ciasteczka z ciasta parzonego. Nie wymagają skomplikowanych składników ani przyrządów. Wystarczą dobre chęci i nieco ponad godzinka wolnego czasu. Naprawdę!. Ciasto parzone jest bardzo wdzięczne w obróbce.
Moje eklerki przełożyłam bitą śmietaną i dodałam kilka plasterków świeżych truskawek. Wiem, że truskawki nie smakują o tej porze roku jak ten zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety.
Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:)
EKLERKI
CIASTO PARZONE
1 szklanka wody
125 gram masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
NADZIENIE
śmietanka 30 %
DODATKOWO
cukier puder do posypania
truskawki bądź inne owoce
W garnku zagotować wodę z solą i z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub kulką do ciasta, aż powstanie jednolita masa odchodząca od ścianek naczynia. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić masę. Wbijać po jednym jajku, miksując do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta.
Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką. Wyciskać paski o wymiarach około 10 x 3 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Eklerki przekroić wzdłuż na pół, nadziać bitą śmietaną i ułożyć na wierzch plasterki truskawek. Przykryć drugą połówką ciastka i posypać cukrem pudrem.
/źródło: Moje Wypieki