Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Nawyki żywieniowe, które mogą poprawić samopoczucie w menopauzie

Nawyki żywieniowe, które mogą poprawić samopoczucie w menopauzie

W życiu każdej kobiety przychodzi przełomowy moment, którym jest menopauza. Wiąże się ona z odczuwalnymi zmianami hormonalnymi i w związku z którymi pojawieni się wiele objawów, które mogą skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. W tym wyjątkowym czasie warto więc wspomagać swój organizm dzięki odpowiednio skomponowanej diecie i sięganiu po produkty, które mogą złagodzić dyskomfort. O jakich mowa? Sprawdź!

Czym jest menopauza?

Menopauza to naturalny etap w Twoim życiu, który jest tożsamy z zakończeniem funkcji układu rozrodczego. Mówimy o niej wtedy, gdy po miesiączce przez kolejne 12 miesięcy nie pojawiło się kolejne krwawienie z dróg rodnych. Ważne jest jednak to, aby wykluczyć inne choroby, które mogłyby być przyczyną zatrzymania miesiączki. 

Zwykle menopauza pojawia się między 45. a 55. rokiem życia. Możesz wtedy zauważyć u siebie różne objawy. Wśród najczęściej występujących można wymienić takie jak m.in. uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, problemy ze snem, wahania nastroju, obniżenie samopoczucia, suchość pochwy, bóle mięśni czy zaburzenia rytmu serca.

Dieta w czasie menopauzy – dlaczego jest ważna?

W okresie przekwitania szczególnego znaczenia nabiera dieta. Powód? Zmiany hormonalne zwiększają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy, cukrzycy typu 2 czy też nadwagi. Możesz jednak ograniczyć je do minimum dzięki zdrowym nawykom żywieniowym. W Twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców, które są źródłem polifenoli. Te działają przeciwzapalnie, skutecznie zwalczają wolne rodniki i chronią Twój organizm przed wieloma chorobami.

Pamiętaj również o tym, że zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, ale możesz temu zapobiec. W jaki sposób? Postaraj się dostosować kaloryczność swojej diety do wieku i poziomu aktywności fizycznej. Pomoże Ci w tym trzymanie się zasad zdrowego żywienia i dbanie o odpowiedni bilans energetyczny.

Jakie witaminy i minerały warto stosować w trakcie menopauzy?

W okresie menopauzy niezwykle ważne jest to, aby zadbać o odpowiednią podaż witamin i minerałów. Jednym z kluczowych składników jest witamina D, której najlepszym źródłem jest synteza w skórze podczas kontaktu ze słońcem. Niestety w naszym klimacie lato trwa krótko, więc oprócz korzystania z promieni słonecznych warto rozważyć suplementację. Witamina D wspiera układ odpornościowy, chroni przed osteoporozą, a jej niedobór zwiększa ryzyko depresji, cukrzycy, nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych, a więc problemów, które częściej pojawiają się w czasie menopauzy.

Zadbaj też o kwas foliowy. W tym okresie wzrasta poziom homocysteiny, która w nadmiarze sprzyja chorobom serca i miażdżycy. Odpowiednia ilość witaminy B9 pomaga utrzymać ją w ryzach. Znajdziesz ją m.in. w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, sałata czy jarmuż.

sok z jagody kamczackiej

Dlaczego warto spożywać oleje roślinne w trakcie menopauzy?

Dobrym wsparciem w trakcie menopauzy są również naturalne suplementy na menopauzę, czyli oleje roślinne tłoczone na zimno. Fitoestrogeny, obecne między innymi w soi i lnie, działają podobnie do estrogenów, dlatego mogą naturalnie łagodzić objawy menopauzy. Coraz więcej badań potwierdza, że dieta bogata w fitoestrogeny zmniejsza częstotliwość uderzeń gorąca i pomaga chronić kości przed osteoporozą.

Zwróć uwagę także na kwasy tłuszczowe omega-3. Chronią serce i naczynia krwionośne, a dodatkowo mogą redukować uderzenia gorąca. Znajdziesz je między innymi w oleju lnianym, który dostarcza Ci jednocześnie fitoestrogenów.

Warto też sięgnąć po olej z wiesiołka. Jest bogaty w kwas gamma-linolenowy (GLA), który łagodzi bolesność piersi, zmniejsza częstotliwość uderzeń gorąca i wspiera nawilżenie śluzówki pochwy. Efekty zauważysz jednak dopiero przy regularnym stosowaniu przez kilka tygodni.

Polifenole na menopauzę – dlaczego warto?

Polifenole to szeroka grupa związków organicznych, które działają korzystnie na Twój organizm. Co ważne, znajdziesz je niemal w każdym produkcie roślinnym, dlatego też każdego dnia mogą Cię wspierać w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Po menopauzie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy rośnie, dlatego tym bardziej warto pomyśleć o profilaktyce.

Sięgaj po jagodę kamczacką, która należy do najbogatszych owocowych źródeł polifenoli. Bardzo dobrym wyborem jest też rokitnik, zwłaszcza w formie soku tłoczonego na zimno – zachowuje wówczas najwięcej wartości odżywczych. Polifenole znajdziesz również w produktach oleistych, takich jak np. grecka i hiszpańska oliwa z oliwek, bogata w te jakże cenne związki, a także olej z pestek winogron czy sezam.

Artykuł sponsorowany

Redakcja pieguskowakuchnia.pl

Kochamy gotować! A łączenie diety ze zdrowiem jest dla nas szczególnie ważne. Poznaj nasze wyjątkowe przepisy na pyszne dania, które nie tylko wyglądają i smakują obłędnie, ale także sprzyjają Twojemu organizmowi.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?