W tym roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem to proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę i tym sposobem otrzymacie cienkie placki. Dodatkowo ciasto posmarowałam keczupem z dyni dla spotęgowania dyniowego smaku tym bardziej, że w swoim składzie ma nieco przypraw, które bardzo mi tu pasują. Jeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym 🙂
PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE
/4 spore porcje pizzy na grubym spodzie
CIASTO NA PIZZĘ
1,5 szkl puree z dyni
3 szkl mąki
30 g świeżych drożdży
0,5 szkl wody
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
NADZIENIE
pomidorki koktajlowe
rolada ustrzycka wędzona
twaróg wędzony ( opcjonalnie )
keczup z dyni
bazylia suszona, pieprz, ulubione przyprawy
DODATKOWO
świeża bazylia
oliwa z oliwek
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski dodać resztę składników ciasta, wlać drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. Gdy będzie za luźne dosypać mąki, a gdy za bardzo zbite dolać letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przebić je pięścią i ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 4 części i lekko naoliwionymi dłońmi uformować placki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Wierzch posmarować keczupem, posypać przyprawami i nałożyć składniki nadzienia zostawiając około 2-3 cm wolnego ciasta z brzegu, które polecam zagiąć tworząc falbankę. Piec w temperaturze 180-190 st do zrumienienia. Upieczoną pizzę polać odrobiną oliwy z oliwek i przybrać świeżą bazylią.