Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą to moja ulubiona sałatka o tej porze roku. Z dodatkiem chrupiącego, podprażonego słonecznika i sera pleśniowego smakuje wyśmienicie. Lubię jak sos do sałatki jest konkretnie doprawiony, więc nie żałujcie octu balsamicznego i pieprzu, najlepiej młotkowanego. Z kromką pełnoziarnistego pieczywa to duet idealny. Taka salatka to świetna propozycja na świąteczny stół albo imprezkę. Jest dość wyrazista i zupełnie inna niż sałatka warstwowa z wędzonym łososiem, na którą przepis podawałam jakiś czas temu. Polecam wypróbowanie przepisu.
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą
Składniki sałatki
200 g wędzonego łososia
opakowanie rukoli
6-7 suszonych pomidorów z zalewy
150-200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
4-5 łyżek słonecznika
2 łyżki kaparów
Sos
4-5 łyżek oleju z pomidorów suszonych
2-3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz młotkowany
Pomidory suszone, łososia wędzonego i ser pokroić na mniejsze kawałki. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i odstawić do wystudzenia. Na pólmisku rozłożyć umytą i osuszoną rulokę a na wierzchu poukładać łososia, ser, pomidory suszone, kapary i podprażony słonecznik.
Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zakręcić szczelnie słoik i potrzasnąć do wymieszania się składników. Posmakować i doprawić ewentualnie do smaku. Gotowym sosem polać sałatę i resztę składników. Lekko przemieszać i podawać.