Dzisiaj odświeżam przepis na schab zapiekany pod pierzynką z marchewki i pieczarek. Przepis na to danie ze schabu mam już od dawna i nie raz gościł on na moim stole. Często przyrządzam go na imprezy rodzinne, bo nie wymaga nakładu pracy. Gdy przygotuję sobie farsz wcześniej, to danie robi się prawie samo. Bardzo lubimy tak przygotowane mięso. Schab jest soczysty, a połączenie marchewki i pieczarek bardzo nam odpowiada. Warto farsz pieczarkowy doprawić dość konkretnie, żeby nie było za mdłe. Nie przesadźcie również z ilością majonezu, bo schab będzie pływał w tłuszczu. Polecam Wam również przepis na schab faszerowany papryką i pieczarkami. Tym samym zmienicie nudne oblicze najpopularniejszego schaboszczaka.
Schab zapiekany pod pierzynką z marchewki i pieczarek
/wg issys
schab w plastrach
marchewka
pieczarki ( zamiennie używam grzyby leśne )
cebula
só, pieprz
majonez
olej
Schab lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać pieczarki, bądź obgotowane grzyby leśnei poddusić. Doprawić konkretnie solą i pieprzem.
Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć schab, na wierzch położyć farsz grzybowy i porcję startej marchewki. Całość cienko posmarować majonezem. Zapiekać przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Schab jest upieczony, gdy skórka majonezowa jest zrumieniona.