Ciasto Monte składa się z orzechowego biszkoptu i dwóch rodzajów kremu budyniowego. Wyśmienite na każdą okazję. Delikatny krem na żółtkach jest przepyszny. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Bardzo odpowiada mi smak kremu w połączeniu z orzechowym spodem, koniecznie nasączonym, żeby nie był zbyt suchy. Podobne ciasta z kremem, które polecam znajdziecie tutaj-klik. Polecam przepis, a oryginał znajdziecie tu.
Porcja na blaszkę o wymiarach 21×25 cm.
Ciasto Monte
Biszkopt orzechowy
6 białek
100 g mielonych orzechów laskowych
150 g cukru
50 g mąki tortowej
2 łyżki oleju
Krem
6 żółtek
3,5 szkl mleka
2 budynie waniliowe
50 g cukru
100 g mlecznej czekolady
350 g masła extra
Dodatkowo
orzechy mielone do posypania wierzchu ciasta
woda i alkohol do nasączenia biszkoptu
Biszkopt orzechowy: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy piana stanie się sztywna i błyszcząca dodać mąkę, orzechy i olej, Delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. przez 30-35 minut do „suchego patyczka”. Wystudzić na kratce kuchennej.
Krem budyniowy: do garnuszka wlać 2,5 szkl mleka, zagotować. W międzyczasie resztę mleka wymieszać z żółtkami, budyniami oraz cukrem i wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gorący budyń podzielić na dwie części, , do jednej dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
Masło podzielić na pół i utrzeć z każdym budyniem osobno.
Biszkopt delikatnie nasączyć wodą z odrobiną alkoholu, wyłożyć porcję budyniu waniliowego a następnie budyń czekoladowy. Wyrównać i posypać mielonymi orzechami laskowymi. Odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.