Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Akademia Smaków Sokołów – wołowina i piwo

sokołów wołowina i piwo

Na początku sierpnia miałam przyjemność uczestniczyć na warsztatach Akademii Smaków Sokołów. Tematem przewodnim spotkania była wołowina i piwo. Warsztaty podzielone były na dwie części. Rozpoczęły się w zabytkowej przestrzeni dawnej Hali Targowej w centrum Siedlec. Mieści się tam Brofaktura-browar restauracyjny. Główny piwowar Bartłomiej Imieliński oprowadził nas po jego zakątkach i szczegółowo przedstawił cały proces warzenia piwa. Mieliśmy okazję skosztować słodu jęczmiennego oraz prasowanego chmielu. Zaserwowano nam różne rodzaje piwa, uwarzone w Brofakturze, które idealnie skomponowały się z sokołowskimi przekąskami mięsnymi. Najbardziej posmakowało mi piwo This is…Mlecyk! z mniszkiem lekarskim oraz Roskoszne czyli Hefeweizen.

Druga część warsztatów odbyła się w siedzibie Akademii Smaków Sokołów– w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożerbskiej. W swobodnej atmosferze garden party z szefem kuchni Dominikiem Moskalenko poznawaliśmy tajniki sezonowania wołowiny. Nie miałam dotychczas styczności z mięsem sezonowanym, więc było to dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie. Najbardziej cenioną wołowiną na świecie jest ta dojrzewająca i taką właśnie w swoim asortymencie ma firma Sokołów. Jakość mięsa ma decydujące znaczenie na smak i wartość przyrządzonej potrawy. Dominik podzielił się przepisami na orientalny szaszłyk z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi, marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami oraz na fantastyczny w smaku burger z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego. Poznaliśmy kolejne gatunki piwa, które zaprezentował pasjonat browarnictwa Rafał Batorowicz z firmy Sokołów S.A. Tutaj moje serce skradł belgijski lambik o intensywnym smaku malin oraz Russian Imperial Stout.

Była to również okazja do spotkania i poznania osobście blogerów, których znałam dotychczas tylko z internetu. Miło było Was poznać!
Dziękuję firmie Sokołów za zaproszenie na tak ciekawe warsztaty dzięki którym mogę zdobywać wiedzę i rozwijać swoją pasję kulinarną:).

Akademia Smaków Sokołów – wołowina i piwo was last modified: 20 września, 2017 by piegusek
Exit mobile version