Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU

łosoś

W Chinach obchody Nowego Roku są pełne zabawy i dobrego jedzenia. Rok 2017 upłynie pod znakiem Koguta i ma być pracowity. Wg chińskich przepowiedni będzie to czas gdzie powinniśmy postawić na własny rozwój. Horoskop to ważna część chińskiej kultury. Okazało się, że moim zwierzęcym patronem jest Smok i powinien to być bardzo dobry dla mnie Rok. Jeżeli chcecie sprawdzić jaki patron Wam przyświeca i jakie są wasze kulinarne preferencje zachęcam do wykorzystania aplikacji na www.chinskaucztasmakow.pl .
Z ochotą podjęłam wyzwanie House of Asia i przygotowałam aromatycznego łososia. Jest to bardzo prosty przepis, a sekret doskonale zrównoważonego smaku tkwi w marynacie. Dzięki niezawodnym azjatyckim przyprawom łosoś jest bardzo smaczny!

AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU

łosoś
ryż
3 łyżki oleju sezamowego
MARYNATA
1/4 szkl sosu sojowego
2-3 łyżki sambal oelek
1 łyżka czarnego octu ryżowego
2 łyżki miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
DEKORACJA
biały sezam
szczypiorek

Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce i zalać nią pokrojonego na kawałki łososia. Odstawić na godzinę. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. Na rozgrzaną patelnię wlać olej sezamowy i przełożyć łososia razem z marynatą. Smażyć około 2-3 minut z każdej strony i przełożyć na deseczkę. Sos chwilkę podgotować na patelni, aż się nieco zredukuje. Do miseczki wsypać porcję ugotowanego ryżu, na wierzch ułożyć kawałek łososia i lekko polać sosem. Posypać sezamem i szczypiorkiem.


AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version