Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

BUŁKI ŚNIADANIOWE

bułki śniadaniowe, bułki drożdżowe, bułeczki na śniadanie, bułki z makiem, domowe bułki

Od dawna szukałam sprawdzonego przepisu na pszenne bułki śniadaniowe. Z pomocą przyszła moja siostra, która również miała ochotę na domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę szybki przepis na bułki na śniadanie. Zachęcam do wypróbowania! Warto:)

BUŁKI ŚNIADANIOWE

CIASTO
650 gram mąki pszennej
35 gram świeżych drożdży
250 gram ciepłej wody
150 gram ciepłego mleka
1/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
DODATKOWO
1 jajko
mak i sezam do posypania bułek

Do ciepłego mleka wsypać cukier i dodać drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut.  Do miski wsypać mąkę, sól, dolać olej i ciepłą wodę oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić przez kilka minut, na niskich obrotach lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto podzielić na 14 części i formować kulki – około 70-80 gram każda. Ułożyć każdą bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

BUŁKI ŚNIADANIOWE was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

BUŁKI ŚNIADANIOWE


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version