Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子

chińskie bułeczki na parzeChińskie bułeczki na parze BAOZI to nic innego jak „kluski gotowane na parze, charakterystyczne dla kuchni chińskich, ale jadane także w Malezji i Singapurze. Popularne w restauracjach chińskich na całym świecie. Wywodzą się z północnych regionów Chin. Baozi w dialektach północnych oznacza bułeczkę” (źródło Wikipedia). Przygotowałam dzisiaj wersję z mięsem, ale bułeczki nadziewa się również pastą fasolową, pastą z nasion lotosu. Spolszczyłam nieco przepis, gdyż w wększości przepisów do mięsa dodaje się kapustę, sporo świeżego imbiru i przyprawę pięć smaków. Próbowałam już tego zestawienia i nie za bardzo nam smakowało. Postanowiłam zmierzyć się z tematem raz jeszcze i przygotowałam własną wersję chińskich bułeczek. Takie smakują nam o wiele bardziej. Bułeczki świetnie się prezentują podane w specjalnym bambusowym koszyku do gotowania na parze, który nabyłam w sklepie Kuchnie świata. Wyszło pysznie!.

Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子

/około 12 sztuk

Ciasto drożdżowe

250 g mąki tortowej
12 g świeżych drożdży
1 jajko
0,5 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżki stopionego i otudzonego masła
szczypta soli

Nadzienie mięsne

300 g mięsa mielonego
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 małe jajko
ulubione przyprawy

Bułeczki drożdżowe: w niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąki na tyle, aby postała konsytencja śmietany. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż zaczyn podwoi swoją objętość ( około 10-15 minut ). Do większej miski przesiać pozostałą część mąki, dodać podrośnięty zaczyn i wbić jajko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz mięsny: wszystkie składniki nadzienia wymieszać dokładnie ze sobą.
Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i uformować wałek o grubości 2 cm. Pokroić na 12 porcji, spłaszczyć dłońmi i lekko rozwałkować brzegi pozostawiając środek placka grubszy. Nałożyć porcję nadzienia i zawinąć bułeczkę, składając krawędź w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż bułka zostanie zamknięta. Nałożyć bułeczki na kawałki papieru do pieczenia i ułożyć na bambusowym parowcu.  Odstawić na kilka minut, aż powiększą swoją objętość. Parować przez 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek.

Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 was last modified: 4 grudnia, 2017 by piegusek

Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version