Chleb na zakwasie z dynią i figami
/foremka 11×30
100 g puree z dyni
50 g płynnego zakwasu
50 g mąki razowej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej typ 550
5 g świeżych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm)
30 g pestek dyni (dodałam 80g)
Do misy robota dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Mieszać na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól, pestki dyni i figi i ponownie miksować w robocie na 2 poziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić do wyrastania w temperaturze 30 st.C na 90 minut. Po upływie 30 minut złożyć ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie.
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
chleb na zakwasie z dynią i figami
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: