Ciasto Rocher
herbatniki kakaowe
1 puszka masy kajmakowej (460 g )
500 g mascarpone
250 ml śmietany 30%
100 g orzechów laskowych
1 wafelek orzechowy (50 g)
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
starta czekolada
Orzechy podprażyć na suchej patelni, przełożyć na ściereczkę kuchenną i pocierać, aż zejdzie z nich skórka. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.
Śmietanę lekko podbić, dodać mascarpone i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 porcji kremu i dodać do niego cukier puder. Wymieszać. Do pozostałej części kremu dodać dwie łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników.
Pozostałą masę kajmakową wymieszać z resztą orzechów.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, posmarować masą orzechową, wyrównać i ułożyć kolejną porcję herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i przykryć herbatnikami. Na wierzchu równo ułożyć masę mascarpone i posypać startą czekoladą. Schłodzić najlepiej przez noc.
Ciasto Rocher
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: