Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Ciasto śliwkowe

ciasto śliwkowe Śliwki się kończą ale zdążyłam jeszcze nazbierać ich tyle żeby upiec z nich ciasto śliwkowe- chyba najbardziej popularne – na maślance :))

Ciasto śliwkowe

Ciasto:
2,5 szkl mąki
1 szkl cukru
1 op cukru waniliowego
3 łyzeczki proszku do pieczenia
1 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
3 jajka
śliwki
Kruszonka:

150g masła, mąka, cukier, wiórki kokosowe tyle każdego składnika żeby okruchy nie kleiły się do rąk. Wrzucić do miski wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać mokre: maślankę, olej, jajka. Wymieszać do połączenia się składników i wylać ciasto na blachę. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki i kruszonkę. Posypać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut

Ciasto śliwkowe was last modified: 2 listopada, 2017 by piegusek
Exit mobile version