Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą

 
Dzisiaj dzień moich urodzin, kolejna „osiemnastka” osłodzona pysznym ciastem z suszonymi śliwkami, które uwielbiam i to na dodatek w ilościach hurtowych. (UPS już po północy czyli wczoraj). Nie będę się za dużo rozpisywać ale szczerze polecam to ciasto. Jeżeli mają je jeść dzieci to proponuję zrezygnować z namaczania ciasta i śliwek w alkoholu z wiadomych powodów :). Smacznego!

Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą

Biszkopt
4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
0,5 kg suszonych śliwek bez pestek
0,5 szkl wódki
25 dag masła
20 dag Nutelli
Wierzch
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 op śmietan-fix’u
10 dag gorzkiej czekolady

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy, delikatnie mieszając. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec około 25 minut. Ostudzić i nasączyć ponczem ( mocna herbata + wódka).
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić szczelnie słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
Krem wyłożyć na nasączony biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix’em na sztywno. Wyłożyć na krem.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na wierzch. Schłodzić w lodówce.
 
* żródło www.smaczny.pl
Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą was last modified: 12 grudnia, 2017 by piegusek
Exit mobile version