Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Cygan :)

cygan

Cygan albo jak kto woli placek po cygańsku to pyszne i szybkie w wykonaniu danie, które na dobre podbiło kubki smakowe mojej rodziny. To po prostu placek ziemniaczany usmażony na całej powierzchni patelni nafaszerowany w środku ryżem, ugotowanym na sypko i polany sosem pieczarkowym. Bardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany z sosem mięsnym – przecież to placek po węgiersku, który także uwielbiam 🙂

 Cygan

Na placek
kilka ziemniaków ( u mnie już młode )
1 cebula
1 jajko
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Na sos
pieczarki
cebula
mąka do zagęszczenia
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy

Do nadziania
ryż

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Podsmażyć na rumiano cebulkę, dodać pieczarki, jak puszczą sok podlać wodą i dobrze doprawić do smaku. Pod koniec duszenia zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.
Na połówkę usmażonych placków ziemniaczanych nałożyć ugotowany ryż, złożyć na pół i polać obficie sosem pieczarkowym.
Cygan 🙂 was last modified: 2 listopada, 2017 by piegusek
Exit mobile version