Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Domowa kostka rosołowa warzywna

domowa kostka rosołowa warzywnaBardzo często sięgamy po kostki rosołowe czy bulionetki w sklepie, a przecież domowa kostka rosołowa jest tak łatwa do przygotowania w domu. Kiedyś nagminnie korzystałam z kostek rosołowych i nie wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa „vegeta”. Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało mi to przeszkadzać. Możecie pójść o krok dalej i stworzyć pastę drobiowo-wołową lub grzybową. Osobiście polecam zacząć swoją przygodę od tej domowej kostki warzywnej. Jeżeli macie podobnie jak ja dostęp do warzyw z własnej działeczki to polecam i zachęcam podwójnie.

Domowa kostka rosołowa WARZYWNA

Warzywa

500 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
100 g korzenia pietruszki
200 g pomidorów bez skórki i pestek
5 g czosnku

Zioła i przyprawy

3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3 g suszonych borowików
20 ziaren czarnego pieprzu
50 g liści lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
mały pęczek koperku
50 g parmezanu (pominęłam)
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
70 g wody

Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić w młynku do kawy, malakserze lub utłuc w moździerzu. Lubczyk rozmaryn, natkę pietruszki i koperek drobno posiekać, a parmezan zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze.
Do garnka o grubym dnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa i zioła, dolać wodę, olej lub oliwę i sól. Zagotować całość pod przykryciem, odkryć i podgrzewać przez 40-50 minut. Często mieszać żeby nie przywarło i się nie przypaliło. Zmiksować na gładko i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około 5-10 minut. Otwarty słoiczek z pastą warzywną przechowywać w lodówce. Zachowa świeżość przez długi okres czasu.

Domowa kostka rosołowa warzywna was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Domowa kostka rosołowa warzywna


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version