Domowa kostka rosołowa WARZYWNA
Warzywa
500 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
100 g korzenia pietruszki
200 g pomidorów bez skórki i pestek
5 g czosnku
Zioła i przyprawy
3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3 g suszonych borowików
20 ziaren czarnego pieprzu
50 g liści lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
mały pęczek koperku
50 g parmezanu (pominęłam)
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
70 g wody
Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić w młynku do kawy, malakserze lub utłuc w moździerzu. Lubczyk rozmaryn, natkę pietruszki i koperek drobno posiekać, a parmezan zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze.
Do garnka o grubym dnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa i zioła, dolać wodę, olej lub oliwę i sól. Zagotować całość pod przykryciem, odkryć i podgrzewać przez 40-50 minut. Często mieszać żeby nie przywarło i się nie przypaliło. Zmiksować na gładko i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około 5-10 minut. Otwarty słoiczek z pastą warzywną przechowywać w lodówce. Zachowa świeżość przez długi okres czasu.
Domowa kostka rosołowa warzywna
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: