Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Duszone żołądki

Wiem wiem wszyscy teraz pieką i zdobią pierniczki a ja wyskoczyłam jak Filip z Konopii z żołądkami ale jakoś w tym roku z racji tego, że wyjeżdżam na Święta (pierwszy raz od 8 lat) mało u mnie na blogu typowo świątecznych potraw. Zapraszam więc na żołądki :).

Duszone żołądki

1,5 kg żołądków drobiowych
1,5 kg marchwi
1 kg cebuli
1/2 szklanki oleju
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, liść laurowy

Żołądki ugotować w bulionie. Marchewkę starkować, wrzucić do garnka, dodać olej i udusić na małym ogniu do miękkości. Do marchewki dodać paprykę i resztę przypraw wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy.
W brytfance układać warstwowo żołądki i marchew aż do wyczerpania składników. Piec 45 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :))
Duszone żołądki was last modified: 1 marca, 2017 by piegusek
Exit mobile version