Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry


Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry to kolejny  przepis z Wielkiej Księgi Kucharskiej z której w tym sezonie letnim czerpię inspiracje. Fajne połączenie smaków, więc to moja propozycja do Porzeczkowego Tygodnia.

Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry

80 dag czerwonych porzeczek
0,5 kg cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
2 małe kieliszki sherry
żel-fix

Porzeczki przetrzeć przez gęste sito lub odwirować w sokowirówce. W rondlu wymieszać przecier z żelfixem i podgrzewać, mieszając. Gdy zacznie wrzeć dodać cukier i wiórki. Ponownie doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania. Gotować minutę, na końcu wlać sherry. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia.

Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version