Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

FASZEROWANE UDKA KURCZAKA

faszerowane udka
Fajna propozycja obiadowa lub imprezowa. Faszerowane pałki kurczaka zawsze cieszyły się zainteresowaniem na stole. Nie przerażajcie się wyciąganiem kości – to wcale nie jest takie trudne. Z każdym kolejnym kawałkiem będzie Wam szło coraz lepiej. Nadzienie można samemu sobie skomponować, mi jednak najbardziej smakują w tym, klasycznym zestawieniu. Polecam bo to bardzo smaczne danie 🙂

FASZEROWANE UDKA KURCZAKA

8 pałek z kurczaka
grzyby suszone (mogą być pieczarki)
1 cebula
1 papryka czerwona
przyprawy
50 g masła

Pałki kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża z cienkim ostrzem obkroić mięso przy kości i delikatnie usunąć kość, pozostawiając chrząstkę. Doprawić mięso ulubionymi przyprawami ( u mnie sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra oraz czosnek granulowany).
Jeżeli używany grzybów suszonych to trzeba je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. W przypadku pieczarek proces namaczania i gotowania pominąć. Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę, dodać grzyby a na końcu paprykę. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziewać pałki kurczaka i ułożyć je na blaszce. Piec w temperaturze 175 st. do zrumienienia (około 45 minut w zależności od wielkości mięsa). W połowie pieczenia można obrócić.

FASZEROWANE UDKA KURCZAKA was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

FASZEROWANE UDKA KURCZAKA


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version