Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

FISHBURGER

fishburger

Lubicie fast food? Ja bardzo, ale ten domowy. Wiem co się znajduje w środku i dlatego z czystym sumieniem mogę go podawać całej rodzinie. Przygotowanie fishfburgerów od postaw wymaga nieco czasu, ale bułki można upiec dzień wcześniej lub kupić gotowe pieczywo, najlepiej pełnoziarniste. Kolorowo, smacznie i zdrowo 🙂

FISHBURGER

BUŁKI (8 dużych sztuk)
4 szkl mąki
1 szkl ciepłej wody
7g suchych drożdży
1 jajko
50 g roztopionego letniego masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
DODATKOWO
1 jajko
sezam lub czarnuszka i gruboziarnista sól  do posypania

W misce wymieszać ciepłą wodę, mleko, cukier i drożdże. Dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.  Gdy podwoi swoją objętość dodać resztę mąki, sól, roztopione letnie masło i jajko.  Wyrobić na jednolite sprężyste ciasto, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte podzielić na 8 części, uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć wilgotna ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoja swoją objętość posmarować każdą rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką wymieszaną z solą. Piec z funkcją pary około 15 minut (do zrumienienia) w temperaturze 190st.  Gdy nie posiadamy takiej funkcji na dnie umieścić naczynie żaroodporne, wypełnione wodą.

KOTLETY RYBNE
70 dag ryby (u mnie szczupak)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
szczypiorek
2 jajka
kawałeczek słoninki lub boczku
1 czerstwa kajzerka
sól, pieprz, mąka do panierowania, olej
Rybę (bez skóry) zmielić z cebulą, czosnkiem, słoniną i namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, pokrojony szczypiorek sól, pieprz i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki wielkości bułek, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

DODATKI
sałata
ogórek kiszony
majonez
keczup

Bułki hamburgerowe przekroić na pół, miąższ polać odrobiną oleju  i zrumienić na suchej patelni. Każdą połówkę posmarować odrobiną majonezu. układać warstwowo kawałek sałaty, kotleta rybnego, majonez, keczup, plasterki ogórka i przykryć drugą połówką. Można spiąć wykałaczką.

FISHBURGER was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

FISHBURGER


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version