Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Flan z kawą i kardamonem

flan z kawą i kardamonem
Przepis na flan z kawą i kardamonem zaczerpnęłam z książki „Kawa Bogactwo smaków dla smakoszy” i jest to moja propozycja do akcji kulinarnej Czas na kawę organizowanej przez majazteca.

Flan z kawą i kardamonem

Składniki na 6 porcji
200 g cukru
2 łyżki ziaren kawy
10 zielonych torebek nasiennych kardamonu
1/2 laski wanilii
400 ml mleka
3 jajka
2 żółtka
olej do foremek
Foremki posmarować cienką warstwą oleju. 150 g cukru skarmelizować na złoty kolor na średnim ogniu. Garnek zdjąć z ognia, połowę karmelu przelać do przygotowanych foremek. Resztę karmelu zagotować z 125 ml wody, 1 łyżką ziaren kawy i 5 torebkami kardamonu, zdjąć z ognia i ostudzić pod przykryciem.
Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać środek. W drugim garnku zagotować mleko z laską i środkiem wanilii, resztą kardamonu i ziarnkami kawy, gotować 2 minuty.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni ( z termoobiegiem 180 stopni ). Jajka i żółtka wymieszać z resztą cukru, ale nie ubijać. Mleko przelać przez sito i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Masę przelać do foremek.
Foremki wstawić do formy na zapiekankę wypełnionej wrzącą wodą, tak aby foremki stały zanurzone w wodzie mniej więcej do 2 cm poniżej brzegu. Przykryć folią aluminiową i ścinać flan 20-25 minut.
Ugotowany flan wyjąć z kąpieli wodnej i chłodzić co najmniej trzy godziny. Nożem oderwać od brzegu foremek, wyłożyć na talerz i polać karmelowym syropem.

 

Flan z kawą i kardamonem was last modified: 1 marca, 2017 by piegusek
Exit mobile version