Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Glazurowane klafuti z liczi

Liczi, znane także jako śliwka chińska uchodzi za owoc dodający sił i poprawiający nastrój dlatego jak zobaczyłam go w pobliskim sklepie postanowiłam go zakupić. Wybrałam prosty przepis Pascala na Glazurowane klafuti z liczi.

Glazurowane klafuti z liczi

Składniki
100 g drobnego cukru
50 g mąki
20 g cukru waniliowego ( nie miałam dodałam laskę wanilii )
250 ml mleka
2 jajka
500 g liczi
cukier puder do posypania ( zrezygnowałam gdyż uznałam że już i tak jest wystarczająco słodkie )

Jajka zmiksowałam z mlekiem i dodałam  cukier, mąkę i wanilię. Liczi obrałam ze skórki i wypestkowałam co wcale nie było takie proste :). Na dnie naczynia żaroodpornego poukładałam owoce i zalałam masą. Piekło się 20 minut w 180 stopniach. Wg oryginalnego przepisu miało być posypane cukrem pudrem ale jak już wspomniałam wcześniej zrezygnowałam z niego na całe szczęście. Deser ma dość oryginalny smak ale raczej wolę liczi  w postaci surowej :).

Glazurowane klafuti z liczi was last modified: 1 marca, 2017 by piegusek
Exit mobile version