Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

GRIWECH

griwech

Griwech to algierskie ciastka cenione podczas religijnych uroczystości, wesel, a przede wszystkim w czasie muzułmańskiego Ramadanu, gdzie często są podawane w szklance herbaty miętowej. Przypominają nasze faworki i są bardzo chrupiące. Przygotowane są z cienko rozwałkowanego ciasta, pokrojone w różne kształty, smażone w gorącym tłuszczu i glazurowane w syropie. Najczęściej posypane dodatkowo sezamem ja jednak z niego zrezygnowałam. Dość długo utrzymują swoją świeżość, po trzech dniach przechowywania w puszce ciągle były chrupiące i tak samo smaczne. Podejrzewam, że dzieje się tak za sprawą glazury, która jest dość pracochłonna, ale warta przygotowania. Dzięki niej ciastka uzyskują karmelowo cytrynowy smak, który mi osobiście odpowiada. W internecie jest mnóstwo różnych przepisów na griwech, różnią się kształtem oraz zamiast drożdży często dodawany był proszek do pieczenia. Przyznam się, że miałam dylemat czy dodać proszek czy drożdże. Zrobiłam w dwóch wersjach, nie różniły się zbytnio w smaku, ale te na drożdżach ładniej wyrastały podczas smażenia. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 60 ciastek. Wszystko zależy jednak od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto i od wielkości prostokątów.


GRIWECH

/inspiracja Cuisine à 4 main
0,5 kg mąki pszennej tortowej
125 g roztopionego masła
1 łyżeczka suchych drożdży lub proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 jajko
szczypta soli
ciepła woda
GLAZURA
0,5 kg cukru
0,5 l wody
pół cytryny

W garnku roztopić cukier, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zbyt ciemnego koloru. Zmniejszyć ogień, dolać wodę i pokrojone plasterki cytryny. Uważać żeby się nie poparzyć!. Nie mieszać! Gotować około 30 min, aż zaczną się robić bąbelki, a syrop będzie lepki. Odstawić do przestudzenia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, sól i drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać schłodzone masło. Rozetrzeć wszystkie składniki na kruszonkę. Jajko podbić z octem i dodać do kruszonki. Wymieszać i dodawać stopniowo wodę (około pół szklanki) do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Podzielić na dwie części, włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 45 minut.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki prostokąt. Radełkiem pokroić na paski o szerokości 10 cm. Każdy pasek pociąć na prostokąty o wymiarach 10 x 12 cm ( instrukcja obrazkowa poniżej). Wewnątrz każdego prostokąta zrobić 8 nacięć i złożyć na pół. Zlepić górę i dół, rozchylić w połowie paseczki i przewinąć jak faworki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone zanurzyć w glazurze i odłożyć na kratkę do obcieknięcia.



GRIWECH was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

GRIWECH


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version