Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Hiszpański jabłecznik z kruszonką

 
Hiszpański jabłecznik to idealne ciasto na poprawę nastroju. Gdy je zobaczyłam od razu mnie uwiodło. Jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i na dodatek z jabłkami. Delikatnie pachnie cynamonem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie filiżanki ulubionej kawki. Częstujcie się.

Hiszpański jabłecznik z kruszonką

4 jajka
550 g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kg jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
440 g masła
1 łyżka cukru pudru
320 g cukru
350 g mąki, 1 łyżkę kakao i 120 g cukru wymieszać w większym naczyniu, dodać roztopione, schłodzone masło (240 g). Wszystko szybko zagnieść na kruszonkę i wstawić do lodówki.
Obrać jabłka, pokroić je na cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Resztę masła (200g), cukier waniliowy i 200 g cukru utrzeć mikserem na gładki krem, dodawać pojedynczo jajka nie przerywając miksowania. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temp. 200 stopni (termoobieg 175 stopni) przez 1 godzinę. Upieczone i ostudzone posypać 1 łyżką cynamonu wymieszaną z cukrem pudrem.
Hiszpański jabłecznik z kruszonką was last modified: 26 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version