Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Jajka „carbonara”


Jajka carbonara to kolejna propozycja na śniadanie wielkanocne. Danie bardzo szybkie do przygotowania, mało pracochłonne ale dość efektowne. Ponieważ masy jajecznej zostało więcej niż miałam skorupek, upiekłam również dwie mini tarty. Jeżeli nie chce Wam się bawić w delikatne rozbijanie skorupek ta wersja również prezentuje się dość dobrze.

Jajka carbonara

6 jajek
5 dag wędzonego boczku
2 łyżki posiekanych szalotek
po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i rzeżuchy
2 łyżki startego parmezanu
5 łyżek śmietany 30 %
sól, pieprz, olej
70 dag grubej soli

Boczek pokroić w drobną kosteczkę i lekko zrumienić z szalotką na patelni. Z każdego jajka ostrożnie odkroić górę skorupki, wnętrze przelać do miski, wymieszać z boczkiem, ziołami, parmezanem, śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skorupki jajek dokładnie wypłukać, delikatnie osuszyć, do każdej wlać po kropelce oleju i do 2/3 napełnić masą jajeczną.
Spód naczynia do zapiekania wysypać grubą solą, ustawić w niej jajka. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
 

 

Jajka „carbonara” was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Jajka "carbonara"


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version