Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Kaczka duszona z grzybami

kaczka duszona z grzybami
Weekendowy wypad do rodziców wiąże się zawsze z dobrym, swojskim jedzeniem. Tak było i tym razem, przygotowałyśmy pyszną kaczkę, duszoną w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Mięso wyszło naprawdę super kruche i soczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :).

Kaczka duszona z grzybami

sprawiona i podzielona kaczka
grzyby suszone
marchewka
por
mąka
śmietana
sól, pieprz, majeranek
olej

Grzyby namoczyć i odcedzić. Mięso kacze natrzeć solą i pieprzem, odstawić na jakiś czas aby nieco przeszło przyprawami po czym obsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego
Kaczka duszona z grzybami was last modified: 28 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version