Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Kaczka z jabłkami

 
Kaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia związku małżeńskiego stwierdziłam, że to świetna okazja do rozmrożenia kaczki, którą dostałam od moich rodziców jakiś czas temu. Kaczka z jabłkami wyszła bardzo aromatyczna, krucha taka jaką lubię, przypomniała mi rodzinne spotkania przy stole z czasów mojego dzieciństwa. Polecam szczególnie upieczone jabłka 🙂

Kaczka z jabłkami

sprawiona kaczka ok 2 kg ( u mnie mrożona )
majeranek
sól
4 ząbki czosnku
3-4 winne jabłka
odrobina masła
szkl. rosołu
Kaczkę rozmrozić najlepiej w lodówce na dolnej półce, gdyż rozmrożona za szybko będzie twarda i łykowata. Natrzeć całą solą, czosnkiem, majerankiem i odstawić na co najmniej 3-4 godziny,  aby przeszła aromatem przypraw i nieco skruszała. Ja swoją ostawiłam na całą noc do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, posypać majerankiem i  nadziać doprawioną kaczkę. Całą posmarować równomiernie roztopionym masłem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i piec bez przykrycia do zrumienienia, około 1 godz. co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Gdy się dostatecznie zrumieni odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Jeżeli skórka jest wystarczająco przyrumieniona, ale kaczka nie jest jeszcze upieczona, przykryć folią aluminiową i dopiec pod przykryciem. Kaczka jest gotowa kiedy po nakłuciu wypływa z niej przezroczysty sok. Moja kaczka piekła się  2,5 godziny. Upieczoną pozostawiłam jeszcze na 20 minut w wyłączonym piekarniku. Podałam w całości, pokroiłam na porcje bezpośrednio przy stole.
 
Kaczka z jabłkami was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version