Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem

W takie upalne dni jak dziś mam apetyt na lekkie dania. Oczarowana Donną Hay i jej książką Fast Fresh Simple upiekłam kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:)

Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem

ciasto francuskie
250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego)
500 g ricotty
2 jajka
1/3 startego parmezanu
1,4 szkl posiekanej mięty
75 g fety
sól, pieprz

Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni.
Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version