Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Kostka malinowo-czekoladowa

kostka malinowo-czekoladowa

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne.  Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało mi się zamrozić kilka pojemniczków na zimę. Bardzo lubię maliny w ciastach, więc najpewniej całe zapasy znajdą się w słodkich wypiekach. Podsuwam Wam przy okazji kilka sprawdzonych przepisów na ciasta malinowe-klik.

Kostka malinowo-czekoladowa

/inspiracja Moje wypieki

Ciasto czekoladowe

130 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady
60 g kakao
2 duże jajka
185 g drobnego cukru do wypieków
cukier waniliowy
1/2 szkl kwaśnej śmietany 18%

Mus malinowy

650 g malin
3 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki malinowej
470 g śmietany kremówki
200 g świeżych malin (jako dodatek do musu)

Dodatkowo

galaretka malinowa

Ciasto czekoladowe: mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Dodać kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do przestudzenia.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodawać kwaśną śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Dno formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać  i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mus malinowy: maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować. Przetrzeć przez sito, ziarnka wyrzucić. Malinowe puree ponownie zagotować, zdjąć z palnika i wsypać sypką galaretkę. Wymieszać dokładnie do momentu jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać wystudzone puree malinowe i delikatnie wymieszać. Dodać świeże owoce malin i ponownie wymieszać. Całość musu malinowego wylać na wystudzone ciasto czekoladowe. Odstawić do lodówki do stężenia.
Dodatkową galaretkę malinową przygotować według instrukcji na opakowaniu i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce.

Kostka malinowo-czekoladowa was last modified: 11 listopada, 2017 by piegusek

kostka malinowo-czekoladowa


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version