Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Kwaśny Jacek czyli ciasto porzeczkowe

ciasto porzeczkowe
Ciasto porzeczkowe to efekt dalszego opróżniania zawartości zamrażalnika przed zbliżającym się nowym sezonem owocowo-warzywnym. Pyszne kwaskowate ciasto sprawiło, że czekam z niecierpliwością na tegoroczne porzeczki. Niestety białe przegrały walkę z zimą ale mam nadzieję, że czerwone i czarne zaowocują co najmniej tak samo jak w tamtym roku. Zapraszam na kawałeczek Kwaśnego Jacka do kawki 🙂

Kwaśny Jacek –  ciasto porzeczkowe

Ciasto
2 szkl mąki
0,5 szkl cukru pudru
1/3 kostki zimnego masła
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Nadzienie
450 g porzeczek ( u mnie czerwone i czarne)
Kruszonka
180 g mąki
80 g cukru
2 cukry waniliowe
0,5 kostki masła

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać jajko. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować i przełożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem i podpiec na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 st. (około 7-10 minut). W międzyczasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, zalać gorącym roztopionym masłem, wymieszać i ostudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć porzeczki, na wierzch pokruszyć kruszonkę i piec jeszcze 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Kwaśny Jacek czyli ciasto porzeczkowe was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Kwaśny Jacek czyli ciasto porzeczkowe


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version