Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Leczo z cukinią i kiełbasą

leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe narzędzie, które ułatwia bardzo to zadanie. Wszystkie składniki pokroiłam dwuczęściowym zestawem noży firmy Zwilling o których pisałam Wam kilka dni temu. Noże test zdały bardzo dobrze i dzięki nim udało mi się wszystko sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą.

Leczo z cukinią i kiełbasą

cukinia
kiełbasa
kolorowa papryka
pieczarki
cebula
czosnek
pomidory
olej
sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką ilość oleju i po kolei smażyć warzywa: kiełbasę, cebulę i czosnek ( lekko posolić ), pieczarki, paprykę. Każde warzywo po obsmażeniu przełożyć do dużego garnka, podlać odrobiną wody i dodać obraną, pokrojoną cukinię. Doprawić wedle uznania i poddusić do miękkości. Na końcu dodać podsmażone i zblendowane pomidory oraz opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Chwilę poddusić i w razie potrzeby ponownie doprawić. Gotowe.

Leczo z cukinią i kiełbasą was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Leczo z cukinią i kiełbasą


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version