Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

LENIWE GOŁĄBKI

leniwe gołąbki
Uwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są takie same jak tradycyjne gołąbki ale od czasu do czasu fajnie jest coś zmienić 🙂

LENIWE GOŁĄBKI

0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze z łopatki)
1 torebka ryżu
1 duża cebula
1-2 jajka
0,5 główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej
sól, pieprz, pieprz ziołowy, ew. przyprawa do mięsa mielonego
1 op przecieru pomidorowego (passaty)

Ryż ugotować na sypko i ostudzić, cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, lekko posolić i wygnieść. Do mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, kapustę, jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami.

LENIWE GOŁĄBKI was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

LENIWE GOŁĄBKI


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version