Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Makaron penne zapiekany z cukinią i salami

 
Gdy zobaczyłam u Majki-klik ten przepis to wiedziałam, że prędzej czy później zagości i u mnie. Za makaronem średnio przepadam, ale to danie mogłabym jeść dwa razy w tygodniu. Jest pyszne i szybkie do przygotowania. Od siebie dodałam dwa ząbki czosnku, który idealnie pasuje do salami. Przepis cytuję za Majką.

Makaron penne zapiekany z cukinią i salami

6 łyżek oliwy
2 duże cukinie, pokrojone w kostkę o boku 0,5 cm
350 g penne rigate
20 g salami, pociętego w małe paski
3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki płaskolistnej
100 g świeżo startego parmezanu
masło do posmarowania formy
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku

Sos beszamelowy
50 g solonego masła
50 g mąki pszennej
500 ml zimnego pełnotłustego mleka
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem odstaw na bok.
Aby przygotować sos beszamelowy, roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj je z mąką i podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min., stale ubijając. Kiedy sos zgęstnieje dodaj paprykę i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem i odstaw, by nieco ostygł.
Ugoruj makaron al dente w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Odcedź i przełóż do dużej miski z cukinią, salami i natką pietruszki. Wsyp połowę parmezanu i wlej połowę sosu beszamelowego. Delikatnie wymieszaj.
Nagrzej grill do średnio wysokiej temperatury ( 180 stopni ). Natłuść masłem okrągłe żaroodporne naczynie o średnicy 22 cm i głębokości co najmniej 4 cm ( u mnie 2 małe i jedno średnie naczynie ). Przełóż do niego makaron, przykryj resztą beszamelu i posyp pozostałym parmezanem.
Ustaw naczynie pod podgrzanym grillem i zapiekaj przez 15 minut, aż potrawa się przyrumieni i stanie się chrupiąca.
Wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 5 minut. Będzie ją łatwiej pokroić i podawać, gdy jej warstwy się połączą.
Makaron penne zapiekany z cukinią i salami was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version