Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Marmolada z czerwonego grejpfruta

 marmolada z czerwonego grejpfruta

Pyszna marmolada z czerwonego grjepfruta dla wszystkich zwolenników tego owoca. Ma wyrazisty, cytrusowy smak, niestety pomimo długiego gotowania posmak gorzkawy pozostał. Na szczęście nie wszystkim to przeszkadza i znalazła swoich fanów 🙂

Marmolada z czerwonego grejpfruta

2 średnie grejpfruty
1 spora cytryna (potrzeba 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku)
4 szkl cukru

W dużym garnku zalać grejpfruty wodą (tak aby swobodnie pływały) i gotować na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie delikatnie odlać wodę i ostudzić (ja zostawiłam je na całą noc). Grejpfruty przekroić na pół, delikatnie wycisnąć sok i miazgę do rondla, skórkę pokroić na niewielkie kawałki i również dodać do reszty składników. Z cytryny ściąć cieniutko skórkę, posiekać ją i dodać wraz z wyciśniętym sokiem cytrynowym. Dodać cukier, wymieszać wszystkie składniki i gotować na średnim ogniu, często mieszając około 12-15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
 

*źródło: Ayn

Marmolada z czerwonego grejpfruta was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Marmolada z czerwonego grejpfruta


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version