MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM
2 opakowania ciasta francuskiego
2 puszki marynowanego łososia
0,5 szklanki ryżu
3 jajka
1 duża cebula
50 g masła
sól, pieprz, jajko do posmarowania
Ugotować ryż, opłukać i przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jajka ugotować na twardo, a łososia odcedzić z zalewy. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać drobno pokrojone jajko i ryż. Doprawić solą i pieprzem.
Z jednego ciasta francuskiego wykroić kształt ryby i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z części pozostałego ciasta pokroić kilka pasków o szerokości ok 1 cm. Brzeg ryby zwilżyć lekko zimną wodą i przykleić wzdłuż przygotowane paski. Na środek wyłożyć farsz ryżowo-jajeczny, a na wierzchu rozłożyć kawałki marynowanego łososia. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć łeb ryby, ogon i kieliszkiem kółeczka na łuski. Poukładać na wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i piec w 180 stopniach, do zrumienienia (około 40 minut ).
MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: