Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

łosoś w cieście francuskimMoja dzisiejsza propozycja, marynowany łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym można mile zaskoczyć swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam właśnie na taką nowość. Przygotowałam duży pieróg z ciasta francuskiego w kształcie ryby. Nadziałam nietypowym farszem z ryżu, jajek i marynowanego łososia z puszki. Jeżeli nie przepadacie za taką rybą możecie dodać swoją ulubioną. Mi osobiście bardzo przypadł do smaku taki marynowany łosoś w cieście francuskim. Próba okazała się udana, wszystkim smakowało, więc i ja polecam Wam:).

MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

2 opakowania ciasta francuskiego
2 puszki marynowanego łososia
0,5 szklanki ryżu
3 jajka
1 duża cebula
50 g masła
sól, pieprz, jajko do posmarowania

Ugotować ryż, opłukać i przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jajka ugotować na twardo, a łososia odcedzić z zalewy. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać drobno pokrojone jajko i ryż. Doprawić solą i pieprzem.
Z jednego ciasta francuskiego wykroić kształt ryby i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z części pozostałego ciasta pokroić kilka pasków o szerokości ok 1 cm. Brzeg ryby zwilżyć lekko zimną wodą i przykleić wzdłuż przygotowane paski. Na środek wyłożyć  farsz ryżowo-jajeczny, a na wierzchu rozłożyć kawałki marynowanego łososia. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć łeb ryby, ogon i kieliszkiem kółeczka na łuski. Poukładać na wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i piec w 180 stopniach, do zrumienienia (około 40 minut ).


MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version