Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Metrowiec

 
Zupełnie zapomniane ciasto, ale zdecydowanie warte odświeżenia. Pamiętam jeszcze czasy, kiedy w moich rodzinnych stronach bez tego ciasta nie mogła się odbyć żadna impreza. Na każdych imieninach, urodzinach, chrzcinach i innych tego typu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:)

Metrowiec

Ciasto
8 jajek
2 szkl cukru
3 szkl mąki
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
aromat migdałowy

Masa budyniowa
3 szkl mleka
0,5 szkl cukru
250 g masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
cukier waniliowy

Polewa czekoladowa
200 g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki masła

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać olej, aromat i wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Piec w dwóch podłużnych formach takiej samej wielkości przez 40-45 min.
1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i mąką na jednolitą masę i wlać na pozostałe gotujące się mleko. Pogotować do zgęstnienia a następnie wystudzić. Miękkie masło utrzeć i powoli połączyć w budyniem.
Przestudzone ciasta pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. i smarować budyniem złączając na przemian kromki ciemnego i jasnego ciasta aż do wykończenia składników.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, nieco przestudzić i polać gotowe ciasto.
Kroić po skosie przez 3 placki.
 
a na działce posadzone truskawki i porzeczki:)
 
Metrowiec was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Metrowiec


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version