Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Muffinki z salami i serem

 
Czekałam na ten dzień ponad pół roku i trafił się zupełnie nieplanowanie. Kto by pomyślał, że pierwszy dzień maja przywitam opalając się na plaży. Na dodatek spiekłam się na raka i to w temperaturze 14 stopni. Niewiarygodne? ale prawdziwe!
To miał być wypad nad morze, chciałam odpocząć z daleka od tłumów i przemierzając Mierzeję Wiślaną świadomie pojechaliśmy tam gdzie jest prawie koniec świata. Zatrzymaliśmy się w miejscu, które spokojnie mogę nazwać prywatnym rajem. Było cudownie. Biały piasek, las,cisza, woda…. czego chcieć więcej? No może mniejszego wiatru i chociaż o 5 stopni wyższej temperatury. Z pomocą przyszedł nam wiatrołap, dzięki któremu mogliśmy pozostać na prawie cały dzień w tym cudownym miejscu.
Ale to przecież miał być post o muffinkach. Tym razem w wersji wytrawnej. Tak pyszne, że z 12 sztuk ledwo udało mi się uratować dwie do zdjęcia:)
Na dodatek zdrowe, bo z dodatkiem płatków owsianych i  otrąb, które staram się czasami przemycać do naszego menu. W tej formie synowie nawet ich nie poczuli i wcinali z takim apetytem, że im się tylko uszy trzęsły 🙂
Polecam każdemu, dodatki można komponować wedle uznania, w oryginale była szynka ale zastąpiłam ją ostrzejszym salami i takie mi bardzo smakowały:) Dodaję je jako propozycję do akcji piknikowej organizowanej przez Usagi 🙂
Z podanej porcji wyszło mi 12 sztuk.

Muffinki z salami i serem

1 i 1/4 szkl mąki
1/2 szkl płatków owsianych
1/3 szkl otrębów pszennych
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 pęczka szczypiorku
15 dag salami
10 dag sera żółtego
1 jajko
1 i 1/4 szkl mleka
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać, salami pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wymieszać mąkę, płatki owsiane, otręby, sodę, ser, salami i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Oddzielnie połączyć ze sobą jajko, mleko oraz oliwę. Wlać do suchych składników i wszystko niedbale wymieszać widelcem. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych olejem lub wyścielonej papilotkami formy do muffinek. Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Doskonale smakują na zimno, na ciepło nie próbowałam:)
 
Muffinki z salami i serem was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Muffinki z salami i serem


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version