Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

NALEWKA JEŻYNOWA NA RUMIE

nalewka jeżynowa
W sezonie zachorowań na grypę i przeziębienie najlepiej pomoże nam wspaniała nalewka jeżynowa na rumie.  Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Jest świetnym lekarstwem na grypę czy przeziębienie, ponieważ działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie. Jeżynówka – nalewka z jeżyn, wspomaga również pracę układu krążenia i stabilizuje pracę serca. Jeżyny są bogatym źródłem antyoksydantów. które niszczą wodne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek nowotworowych. Zalet tego pysznego trunku jest mnóstwo i tak sobie myślę, że długo nie trzeba Was namawiać na kieliszeczek takiej leczniczej naleweczki 🙂

NALEWKA JEŻYNOWA NA RUMIE

1 kilogram dojrzałych, ciemnych jeżyn
0,5 kilograma cukru
0,25 litra wody
0,5 litra rumu
Jeżyny wsypać do garnka, dodać cukier i wodę. Zagotować wieczorem i odstawić na noc do wystygnięcia. Rano ponownie zagotować, ciągle mieszając. Odcedzić ( nie odciskając bo zrobi nam się galaretka )i ponownie zagotować. Do gorącego syropu dodać rum, dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić. Po wystudzeniu przelać do butelek, zamknąć je szczelnie i odstawić w ciemne miejsce. Najsmaczniejsza po 5-6 miesiącach, ale u mnie nigdy tyle nie wytrzymuje:).

NALEWKA JEŻYNOWA NA RUMIE was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

NALEWKA JEŻYNOWA NA RUMIE


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version