Obiecałam dwa przepisy na ogórki w tym sezonie, więc dotrzymuję słowa i proponuję ogórki na zupę ogórkową. Takie ogórki to sposób na przerośnięte kolosy, które zawsze się w ogrodzie znajdą, a po drugie szybciej przygotować zupy ogórkowej chyba się nie da. Wystarczy dodać zawartość słoiczka do wywaru i zupa gotowa 🙂
Ogórki za zupę
1 kg ogórków
1 czubata łyżka soli
koperek
nać pietruszki
czosnek
baldachy kopru
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
liście z czarnej porzeczki lub wiśni
Ogórki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 3 godziny aż puszczą sok. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
Na dno każdego słoiczka poukładać baldach kopru, po ząbku czosnku, ziarenka pieprzu, liść z porzeczki lub wiśni i po jednym zielu angielskim. Nałożyć starte ogórki wraz z sokiem do przygotowanych słoików, zakręcić i odstawić do zakiszenia.
Ogórki na zupę was last modified: 16 listopada, 2017 by
Ogórki na zupę
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions:
...