Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Ogórki po żydowsku II

ogórki po żydowsku
Ostatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym sposobem. Ciekawa jestem czy dodatek warzyw mocno wpłynie na smak tego warzywa, które przygotowane w zalewie po żydowsku  uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu.

Ogórki po żydowsku II

2 kg ogórków
seler ( nać i korzeń )
pietruszka ( nać i korzeń )
2 marchewki
1 duża cebula
koper
ziele angielskie
gorczyca
Na zalewę
1/2 szkl octu
3/4 szkl cukru
2,5 szkl wody
łyżka soli

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na pół, układać pionowo w słoiku. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w plastry, nać grubo posiekać, wyłożyć na wierzch ogórków. Dodać koper i przyprawy, wlać zalewę. Słoki zamknąć i pasteryzować 3 minuty od chwili zagotowania się wody.
 
Ogórki po żydowsku II was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version