Paluchy drożdżowe z makiem
4 szkl mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 szkl ciepłego mleka
1/4 szkl cukru
1 jajko
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
1 jajko
mak
Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku i połączyć z resztą składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub mąki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki o długości około 30 cm. Część ciasta zwinęłam w bułeczki. Uformowane paluchy i bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte paluchy i bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Paluchy drożdżowe z makiem
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: