Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Pappardelle z szynką szwarcwaldzką i podgrzybkami

pappardelle z szynką

Pappardelle z szynką parmeńską i podgrzybkami to danie podejrzane jakiś czas temu u Pascala. Przypadło mi od razu do gustu i jak się okazało również do smaku. Jestem zdecydowaną zwolenniczką szybkich i mało pracochłonnych potraw na co dzień ze względu na brak czasu co zapewne wszyscy odwiedzający mój blog zauważyli :)).

Pappardelle z szynką parmeńską i podgrzybkami

Składniki
2 łyżki oliwy
1 posiekany ząbek czosnku
250 g podgrzybków – u mnie mrożonych
250 g szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski
150 ml śmietany 30%
1 posiekany pęczek pietruszki
pół pęczka posiekanej bazyli
400 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu pappardelle
tarty parmezan

Przygotowanie
W garnku rozgrzać oliwę i przez chwilkę podsmażyć czosnek. Dodać podgrzybki, smażyć około 2 minut a następnie dodać szynkę. Chwilkę podsmażyć i dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i bazylię. Na koniec dodać makaron i chwilkę jeszcze poddusić. Doprawić pieprzem i posypać parmezanem – danie gotowe :).

Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można dodać szynkę prosciutto, kumpiak albo kindziuk – ważne jest aby miała wyrazisty smak.

 

Pappardelle z szynką szwarcwaldzką i podgrzybkami was last modified: 1 marca, 2017 by piegusek
Exit mobile version