Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

PASZTET Z CIECIERZYCY

pasztet z ciecierzycy
Wiosna zbliża się dużymi krokami i zaczynam otaczać się kolorami. Dotyczy to również jedzenia dlatego proponuję Wam dzisiaj pasztet z ciecierzycy. Kolorowy, smaczny i zdrowy. Ciecierzyca jest mało popularnym warzywem strączkowym, a szkoda. Zawiera dużo białka, błonnika, kwasu foliowego, cynku, fosforu, potasu i żelaza. Zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Jednym słowem jest idealna, szczególnie na tą porę roku!

Pasztet z ciecierzycy

/źródło: Wiem, co jem Przepisy z programu/
puszka ciecierzycy (400 g)
1 cebula
10 suszonych pomidorów
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
szczypta mielonego kuminu
sól do smaku
Do wysmarowania formy
masło i bułka tarta
pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Jeżeli jest za gęste to dodajemy wodę z ciecierzycy. Doprawiamy do smaku solą i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PASZTET Z CIECIERZYCY was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

PASZTET Z CIECIERZYCY


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version