Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK

pasztet z udek kurczaka
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na bardzo prosty pasztet z udek kurczaka z pieczarkami. Jest przy okazji dość tani i szybki w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli wymówki, że brak Wam czasu. Już od dawna nie kupuję pasztetu w sklepie, bo zwyczajnie nie mam zaufania do jego składu. . Pracę rozkładam sobie na dwa dni. Zazwyczaj mięso duszę wieczorem, a na drugi dzień mielę, doprawiam i piekę. Na kolację mam już gotową całkiem sporą porcję pysznego, świeżutkiego pasztetu.

PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK

/keksówka 28×9 wg Magdy
4 udka z kurczaka
250 g pieczarek
1 marchewka
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
50 g masła
gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Udka z kurczaka posolić, popieprzyć i ułożyć w garnku. Dodać pokrojoną w większe kawałki marchewkę, cebulę i pieczarki.  Udusić do miękkości ( około 1 godziny ). Oddzielić mięso od kości, a w wywarze z duszenia namoczyć kajzerkę. Mięso z warzywami i namoczoną bułką zmielić , dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 st. przez 1 godzinę.

PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version